Ne kete faqe te Departamentit te Lundrimit vazhdimisht do publikohen materiale me me interes  per
studentet e deges Navigacion. Materialet jane me interes edhe per te gjithe ata qe jane te interesuar
per navigacionin.

Studente jane te mirepritur te behen pjesemarres ne publikimin e artikujve te cilet ata i shikojne me
interes.

A.Dukaj Ne kete artikull do te gjeni material lidhur me sinjalet zanore te perdorura nga dy anije gjate lundrimit. Ne material trajtohen disa raste te pozicionit reciprok te dy anijeve si dhe sinjalet dhe menyrat e manovrimit per secilen...
Sh.Sinanaj
Operacionet e pastrimit deri disa dekada me pare kryheshin duke u bazuar ne fuqine njerezore. Puntoret e kantiereve ku kryheshin keto punime perdornin mjete metalike (rasketa) te mprehta dhe furca metalike. I gjithe operacioni ishte totalisht i bazuar ne krahun e punes...
A.Dukaj Sistemi i komunikimit, me anen flamureve te sinjalizimit, eshte nje menyre prezantimi e cdo germe  te alfabetit (alfabeti anglez) me nje flamur. Kjo menyre komunikimi eshte nje nga elementet e  International Code of Signals 
E. Xhelilaj Duke ju referuar te dhenave qe vijne prej zbulimet arkeologjike, por edhe nga burime te shkruara per Iliret qe datojne aty rreth shekullit te XII p.e.s, mbreti me i hershem ilir qe historia nxjerr ne pah quhej Ylli (Hyllus) dhe besohet te kete vdekur ne...